Inspirerende gesprekken aan tafel

Dinsdagmiddag is het een drukte van jewelste in onze kleurrijke, intieme en inspirerende stand op PAN Amsterdam. Het idee om de bezoekers zich thuis te laten voelen in het Residence huis lijkt goed te werken. De stoelen rondom de gouden tafel zitten vol en mensen steken nieuwsgierig hun neus om het hoekje om te kijken wat er gaande is.

Waar de bezoekers op af zijn gekomen is een conversation piece met vier bevlogen veertigers van bekende Nederlandse familiebedrijven. Alle vier hebben zij dit jaar een stand op PAN Amsterdam. Hoofredacteur Miluska van ’t Lam vraagt de heren alles over de kracht van Nederlandse kunst en zorgt ervoor dat het interview aanvoelt als een gesprek aan de symbolische keukentafel. Niels de Boer mag het spits afbijten en vertelt over Hollandse Meesters uit de 16e en 17eeeuw. Zijn Galerie, Kunsthandel P. de Boer (#1) werd in 1922 opgericht in het centrum van Amsterdam. Naast het kopen en verkopen van schilderijen geeft zijn galerie ook advies over restauratie en omlijsting.

Miluska van ’t Lam vroeg de sprekers hun favoriete kunstbezit mee te nemen. Bob Albricht, van Kunstgalerij Albricht (#140), vertelt daar maar al te graag meer over. Het schilderij dat Bob meebracht valt niet alleen op omdat dit het grootste object is, maar ook omdat het perfect blijkt te passen bij het behang van de stand. Het schilderij met de naam ‘Liggend naakt’ is gemaakt door G.H. Breitner. Deze kunstenaar behoort tot één van de weinige schilders uit de 19e eeuw die in staat waren erotische naaktmodellen uit te beelden. Hoewel het model in dit geval een ongemakkelijke houding aanneemt, is het tafereel met een groot gevoel voor sfeer neergezet. Het volgende kunstobject komt van Robert Aronson, expert in Delfts aardewerk. Hij nam het bedrijf in 2007 van zijn vader over en werd daarmee de vijfde generatie eigenaar. Als vanzelfsprekend is zijn favoriete kunstbezit een Delftsblauwe schaal, meer hiervan is te zien in de stand van Aronson Antiquars (#6). Tot slot vertelt Emiel Aardewerk, die je wellicht herkent van Tussen Kunst en Kitsch, over een heel bijzondere, zilveren schedel. In dit kleine object deed men vroeger allerlei geuren, om het kwaad buiten de deur te houden. Uiteenlopende verhalen van deze vier kunstliefhebbers.

We kunnen de conclusie trekken dat deze conversation piece een succes was! Er volgen de komende dagen nog meer van dit soort presentaties in de Residence stand. Bekijk de rest van het programma hier →